Testimoniale

Pentru mine, acest proiect  a reprezentat o experiență de cunoaștere foarte plăcută și de dezvoltare personală, ce a reușit să îmbine munca și activitățile culturale care ne-au dezvăluit cultura spaniolă. Am petrecut doar două săptămâni în Spania, un timp foarte scurt pentru câte am fi dorit să descoperim.

Totul a început în ziua de 25 iunie când am ajuns în aeroportul din Valencia. Aici ne aștepta șoferul ce avea să ne ducă la Cordoba, unde aveam să stăm o săptămână, ca apoi să ne transferăm în Granada. Se numea Miguel și a fost primul spaniol pe care l-am întâlnit. Mi-a lăsat  impresia unui om comunicativ și glumeț. Mai târziu, am extins această impresie la toți spaniolii. Atât în Cordoba, cât și în Granada, am lucrat la câte o companie unde am folosit și îmbogățit cunoștințele de web design și procesare computerizată text și imagine. În afara orelor de muncă mergeam să vizităm orașul, monumente istorice.

Partea mea preferată a proiectului, cea care a avut cea mai mare importanță pentru mine, a fost interacțiunea cu o altă civilizație. Trăind aceste două săptămâni printre oameni diferiți, cu alte seturi de valori și mentalități, pot spune că proiectul a reprezentat un proces de dezvoltare culturală, atât de necesară în rândul tinerilor de azi. Participarea la acest proiect a fost o experiență inedită.

 

 George Daniel Matei – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


In vara care a trecut am avut privilegiul de a participa la un proiect Erasmus+, care mi-a oferit, pe de o parte, oportunitatea de a incerca experiente noi, de lucru in companii spaniole, iar pe de alta parte, am avut sansa de a explora doua binecunoscute orase andaluze, incarcate de istorie, cultura si civilizatie. Astfel am reusit, ca pe parcursul a doua saptamani, sa imbin utilul cu placutul, dobandind noi cunostiinte, atat in domeniul afacerilor media, cat si din vasta cultura spaniola.

Cordoba sau Granada? Granada sau Cordoba? Nici nu ma pot decide, care mi-a placut mai mult. Am fost fascinata de cultura, traditie, obiceiuri, arhitectura, pe care le intalneam la tot pasul. Peste tot pe unde intorceam capul, gaseam ceva nou de descoperit. Am fost impresionata in egala masura de Mezquita din Cordoba, dar si de vechea cetate extrem de bine conservata Alhambra din Granada. Influentele civilizatiei maure se remarca cu usurinta la tot pasul in aceasta mare provincie a Spaniei, Andaluzia.

Persoanele cu care am interactionat in timpul mobilitatii, la firme sau in calatoriile noastre au fost foarte deschise la dialog si amabile, impartasindu-ne din experienta lor, din care desigur am avut multe de invatat. Lucrand in echipa cu profesionistii spanioli, am capatat incredere in capabilitatile noastre, indeplinindu-ne cu succes misiunea.

Din pacate, desi ar fi fost inca o multime de lucruri de explorat, a venit vremea sa incheiem experienta participarii la acest proiect minunat. Sper ca voi avea sansa, de a mai participa si in viitor la astfel de oportunitati inedite.

Teodora Popescu – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


Fiind elevi la un liceu cu profil artistic, respectiv arhitectura, mobilitatea in Spania a reprezentat o experienta cu totul diferita de a celorlalte echipe. Invatand, pe parcursul celor trei ani de liceu, cum putem face din orice plimbare pe strada o oportunitate de a invata lucrurui noi, de a aprecia cladirile care ne inconjoara, fiecare calatorie pe strazile Spaniei a insemnat pentru noi o sansa de a ne pune in practica cunostintele sau de a dobandi unele noi. Dintre cele doua orase in care am lucrat , Cordoba si Granada, primul a reprezentat o adevarata oaza de istorie a arhitecturii, Granada fiind deja un oras modernizat cu aspect de metropola. Astfel, prima saptamana de activitate in mobilitate ne-a ajutat sa intelegem un fenomen de care avem si noi parte in Romania, insa destul de greu de observant datorita lipsei constiintei de conservare sau a dezinteresului de a pune in valoare un fenomen si anume, mixul cultural si etnologic in ceea ce priveste arhitectura, care in sudul Spaniei este foarte bine definit. Cordoba moderna pastreaza o buna parte din mostenirea maura. La inceputul secolului al VIII-lea, emirii din Califatul Damascului s-au instalat in oras, iar o data cu sosirea, in anul 756 a lui Abd-al-Rahman, a fost intemeiata o dinastie capabila sa-si consolideze puterea pentru a domni peste „Spania musulmana”, pe care maurii au numit-o „al-Andalus”. Cordoba a avut parte de o foarte puternica influenta araba, reflectata in cultura, limba, traditie si, cel mai important, in arhitectura. Dupa ce crestinii au revenit in sudul Spaniei pentru a-si recupera Cordoba deja islamizata, musulmanii au fost nevoiti sa paraseasca campania lor de islamizare, lasand in urma un oras puternic influentat de cultura araba, construit si modificat dupa nevoile specifice musulmane, ramanandu-le spaniolilor edificii culturale si religioase precum moscheile, pietele arabe sau baile publice specifice zonelor arabe, hammamurile. Astfel, noua cultura asezata pe pamantul Cordobei a trebuit sa se adapteze si se modeleze dupa traiul de viata arab, in ciuda faptului ca odata cu retragerea musulmanilor din zona, aceasta a fost complet parasita. Noi, intelegand aceste lucruri, am realizat cum cultura unui popor sta, in primul rand, in arhitectura si monumentele sale, nefiind nevoie de prezenta araba, ci doar de arhitectura acestora pentru a realiza un mix cultural. Am fost cu totii placut impresionati si fascinati de diversitatea culturala si arhitecturala a strazilor Cordobei, aceasta pastrand modelul urban spaniol, fiind insa, tesut ici acolo, cu edificii arabe. A fost interesant sa vedem moschei cu rol de biserici, restaurante plasate in foste resedinte arabe sau chiar hammamuri inca perfect functionale. Puse laolalta cu portocalii in plin rod si ritmurile de flamenco prezente la orice colt de strada, Cordoba va ramane cu siguranta o experienta de neuitat pentru fiecare dintre noi, pe care o vom impartasi de fiecare data, cand vom avea ocazia.

Amos Constantin Tarca – Clasa a XI-a – Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice „Ioan N. Socolescu”


    Erasmus+ a fost o provocare şi, în acelaşi  timp, o experienţă nouă, primul zbor cu avionul, totodată teama de a merge în altă ţară, care s-au topit în două săptămâni de vis, la care doar speram, prin care am dobândit cunoştinte de top în media, am cunoscut oameni minunaţi, cu care am vorbit în spaniolă, locuri mirifice.

Cordoba a fost primul teritoriu în care ne-am ,, ridicat cortul’’ pentru o săptămână, peisajele orașului sunt de vis, oamenii de acolo sunt primitori, deschisi, sociabili și răbdători (ținând cont că noi nu știam așa de bine spaniola). Cordoba  este un labirind din care nu mai vrei să ieși, frumusețea clădirilor, atât în interior cât și în exterior, m-a făcut să cred  că sunt într-o poveste.

Copisteria Copycor ne-a găzduit în prima săptămână, arătându-ne și învățându-ne câteva din secretele și trucurile lor privind activitatea în media și lucrul în echipă. A fost ireproșabil.

Săptămâna  petrecută în Cordoba, spre nefericirea mea, s-a terminat, dar nu voi uita acest oraș, în care am învățat o mulțime de lucruri și care m-a transportat într-o lume de poveste.

Călătoria de inițiere a continut și următoarea staționare a fost în Granada. Am crezut că am fost proiectată  pe scena unui music-hall, în care oamenii știu să se detașeze de probleme și,  într-un număr foarte mare, participă la un flashmob.

Credeam că știu toate secretele și trucurile din media, dar,  ajungând la Ecoprint am rămas surprinsă de avalanșa informațiilor  în care m-a aruncat Enrique, dezvoltându-mi astfel cunoștintele în domeniu ți realizând că în viață, tot timpul apar informații noi.

ERASMUS+ m-a învăţat că trebuie să ies din rutina  zilnică şi să trăiesc.

 

Ana Maria Bratu – clasa a XI-a, Colegiul Tehnic MEDIA


Am avut parte de multe experiențe frumoase în liceul meu, Colegiul Tehnic MEDIA. Una dintre acestea este preferata mea: participarea la proiectul de mobilitate în Spania, la Cordoba si Granada. Când am auzit prin liceu, că se organizează un proiect ERASMUS+,  nu eram prea încântată. Oare eu aş putea să fac asta?…M-am gândit şi răzgândit … Nu mi-am imaginat, că aveam să-mi  găsesc numele pe lista celor care urmau să plece în Spania. Ieşeam prima dată din ţară şi zburam prima oară … De aici s-a schimbat imaginea viitorului meu imediat privind procesarea computerizată pentru text, imagine și tehnici poligrafice.

După selecție a început pregătirea pentru mobilitate. Pregătire pentru limba spaniolă, pentru jurnalism și comunicare, pregătire culturală și, mai ales, pregătire pedagogică, altfel spus, ce facem, cum facem, când facem, unde facem și ce nu trebuie să facem, pentru a termina proiectul cu toate componentele fizice și intelectuale la locul lor, putem să-i spunem managementul riscului. Toată lumea era super încântată.

Pe lângă faptul ca această mobilitate ne-a arătat ce înseamnă să lucrezi într-o altă țară, cum e să pleci pentru prima dată, împreună cu colegii tăi atât de departe de casă și să te bazezi foarte mult pe ei, ne-a facut să ne dezvoltăm pe noi înșine.

Erasmus+ a fost pentru mine… wow!

Mi-a deschis inima către cultură, artă și natură. Mi-a oferit posibilitatea de a cunoaște oameni noi și minunați, de a putea sta de vorbă cu ei despre diferite subiecte, fie ele legate de practica noastră sau despre cum să ne integrăm în societatea spaniolă. Prin această mobilitate am descoperit o mulțime de lucruri interesante. Pe langă ceea ce mi-a oferit spiritual, mobilitatea mi-a dat șansa de a dobândi cunoștinte practice despre domeniul poligrafic și producție media, deschiderea către alte culturi, stiluri de viață, precum și abordarea realistă a muncii. Am lucrat în companii dintr-o altă ţară. Am greşit, dar am primit şi felicitari, mai ales încrederea profesioniştilor angajaţi în tipografiile spaniole din Cordoba si Granada.

Mergând în fiecare zi la firmele de stagiu și intrând în contact cu profesioniștii în domeniu, am creat relații profesionale, ba chiar mai mult, în cadrul mobilității Erasmus+ mi-am dat seama ce îmi doresc să fiu în viață. După toată experiența de care am avut parte, pot spune că acum mă simt o absolventă de liceu privilegiată, deoarece am avut șansa să beneficiez de o experiență unică.

Mă bucur foarte mult că m-am implicat în acest proiect și sper că și alți elevi vor avea asemenea experiențe.

Multumesc ERASMUS+ şi doamnei Monica Pârlog, profesor  însoţitor,  care a fost alături de noi și doamnei Elena Petrescu, pentru că a organizat un proiect atât de frumos.

Elena Irina Ivașcu – clasa a XI-a, Colegiul Tehnic MEDIA


În vara anului 2017 am participat la realizarea proiectului de mobilitate ERASMUS+, cu scopul de a acumula o experiență de practică internațională și de a-mi aprofunda abilitățile de informatică.

Mobilitatea propriu-zisă a durat două săptămâni, prima în Cordoba, iar a doua în Granada. In aceste săptămâni am lucrat la firme din cele două orașe. Experiența a fost unică, din perspectiva lucrului într-o țară străină. La început, impactul limbii spaniole a fost destul de mare. În fiecare zi am reușit să mă adaptez din ce în ce mai bine. Cursurile de spaniolă organizate prin proiectului m-au ajutat, atât pe mine cât și pe colegii mei, să ne înțelegem cu persoanele cu care am interacționat.

Consider că partea culturală a acestui proiect este cel puțin la fel de importantă, oferind o deschidere către cultura și obiceiurile din Spania. Cu fiecare vizită a unei atracții culturale din zonă am simțit că am învățat ceva nou, că într-adevăr am vizitat zona respectivă și am înteles-o, trecând de aparențe. Vizitele au fost diversificate. De la catedralele tradiționale, la Muzeul de Știința, ceea ce cred că a fost extrem de benefic pentru grupul nostru.

Pentru mine acest proiect a reprezentat o șansă unică de a îmbina dorința de a călători și dezvoltarea abilităților în diverse direcții și sunt extrem de fericit că nu am stat pe gânduri niciun moment atunci când am aplicat. Cred cu tărie, că oricine are o astfel de oportunitate, ar trebui să profite la maxim, pentru ca oferă o deschidere foarte mare și o experiență de neuitat. Multumesc ERASMUS+ pentru această șansă minunată!

Toma Codrin Vinereanu – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


       Am avut oportunitatea de a face parte din proiectul „Competențe de top în media” , iar pentru două săptămâni, în perioada iunie-iulie 2017, am plecat în mobilitate în Spania, mai precis în două orașe: Cordoba și Granada. Împreună cu doamna profesor însoțitor Simona Buiu și cu colegii mei am descoperit și învățat, din prima zi în care am ajuns, până în ziua plecării. Pentru mine totul a reprezentat o experiență de neuitat, ambele orașe au fost foarte ofertante atât din punct de vedere al oportunităților de învățare, cât și din perspectiva culturală și spirituală.

În fiecare oraș am lucrat și învățat în firme, unde am dobândit abilități noi, dar ne-am și dezvoltat unele deja căpătate în domeniul digital, pentru procesarea textului și a imaginii sau crearea unei pagini web. Oamenii cu care am avut ocazia de a lucra împreună au fost exemplari, prin modul în care s-au comportat cu noi și cu ceea ce am avut de făcut. Pe lângă acestea am reușit să incorporăm, în programul zilnic din ambele orașe, cel puțin o vizită  culturală . Am învățat foarte multe lucruri din aceste vizite și am avut ocazia să interacționez cu oameni din culturi diferite, care aveau multe de spus, atât prin modul diferit de a se prezenta, dar și prin articolele vestimentare purtate de ei. Toate întrebările pe care le-am pus au avut răspunsuri  profesioniste.

În opinia mea, acest proiect a reprezentat o oportunitate și o experiență în urma căreia am avut mult de câștigat, organizatorii proiectului au realizat ceva extraordinar, printr-o manieră excelentă, plină de profesionalism. Sunt foarte recunoscător că am avut șansa de a participa și aș repeta experiența oricând.

Arian Constantin Firouzi – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


       Am avut ocazia sa particip in mobilitatea „Competente de top in media” in cadrul proiectului ERASMUS+, pe parcursul a doua saptamani, in timpul verii. Destinatia a fost Spania, reusind astfel sa descopar cultura si traditiile acestei tari prin intermediul oraselor Cordoba si Granada.

Am lucrat in diferite firme, unde am acumulat multe cunostinte. Activitatile desfasurate in cadrul acestor companii ne-au ajutat foarte mult sa ne dezvoltam aptitudinile de lucru in echipa, de comunicare si rabdare. De asemenea, m-am bucurat cand am observat amabilitatea si seriozitatea personalului proiectului, fiind o adevarata placere sa ii cunosc, facand astfel schimb de traditii si de cultura.

In fiecare zi am avut o activitate culturala, care a contribuit la dezvoltarea noastra sociala. Am descoperit placerea pentru spaniola si acum iau in considerare aprofundarea acestei limbi.

ERASMUS+ a insemnat pentru mine o experienta de neuitat, contribuind la dezvoltarea mea personala prin imbunatatirea aptitudinilor sociale, cat si a competentelor informatice. Am reusit sa ies din zona de confort si as repeta-o oricand as avea ocazia. M-am bucurat de fiecare secunda si m-am intors din Spania alaturi de 10 prieteni, care au fost ca o familie pentru mine pe parcursul celor doua saptamani.

 Corina Picuș – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


      Anul acesta am avut oportunitatea de a participa în cadrul mobilității “Competențe de top în media” realizată prin programul Erasmus+, pentru o perioadă de două săptămâni pe timpul verii, în Cordoba și în Granada.

Întregul parcurs al mobilității s-a desfășurat foarte bine. Am fost întâmpinați călduros, iar companiile în care am lucrat ne-au oferit multe ocazii de a ne dezvolta în domeniul procesării computerizate pentru text și imagine. Am învățat foarte multe lucrând, cu sprijinul angajaților companiilor.

Activitățile culturale au fost minunate, iar locurile vizitate au fost superbe. Am putut descoperi diversitatea multor elemente ale vieții spaniole, de care am fost profund impresionată.

Am fost mulțumită de condițiile de transport și de cazare, iar toate serviciile la care am apelat au fost bine îndeplinite, într-un mod calculat și organizat.

 

Această experiență mi-a oferit ocazia de a afla numeroase informații despre cultura și  civilizația spaniolă, atât prin intermediul vizitelor făcute cât și prin interacțiunea cu alte persoane. Coordonatorii, alături de întregul personal întâlnit, au afișat în permanență dorința de a ajuta și de a ne determina să ne simțim cât mai bine, dând dovadă de profesionalism și de dedicare.

 

Consider că această experiență a reprezentat o etapă importantă în viața mea, îmbogățindu-mi cunoștințele ce îmi concretizează viziunea asupra vieții spaniole. De asemenea, sunt foarte recunoscătoare pentru toate competențele dobândite și le mulțumesc coordonatorilor proiectului, formatorilor și întregului personal pentru incredibila oportunitate.

 

Daniela Toader clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


        Am participat la realizarea proiectului ‘Competente de top in media’, prin mobilitatea  pentru doua saptamani, in iunie si iulie 2017, in Cordoba si Granada. A fost o experienta incredibila si profitabila, totul a fost foarte bine organizat din momentul in care am aterizat in Spania si pana am terminat proiectul. Multumita personalului, care a fost mereu de ajutor cu orice intrebare ridicata de noi, consider ca oportunitatea aceasta a fost ghidata de profesionalism si ambitie. Totul a fost extraordinar, pornind de la companiile in care am lucrat si vizitele culturale, pana la transport si acomodare, toate acestea asigurate de cei de la EUROPROYECTOS ERASMUSPLUS. Atmosfera din centrele unde am stat a fost geniala, impreuna cu oameni adunati din toate colturile lumii – Franta, Polonia, Cehia, Grecia – ne intalneam de trei ori pe zi la masa, impartasind experiente. Am invatat foarte multe lucruri noi despre aceste culturi si am observat cat de diverse pot fi ele. Mereu mi-a placut sa interactionez cu internationali, iar mobilitatea mi-a oferit aceasta oportunitate. Staff-ul local a fost incredibil de prietenos si a fost o placere sa-l cunosc, dar si serviciile lor au fost, de asemenea, fantastice. In fiecare zi am avut activitati culturale. Am vizitat orasele, muzeele istorice si de stiinta, dar si distractive, ca plimbarea cu trenuletul in Granda.

M-am bucurat de fiecare activitate in parte si sunt foarte recunoscatoare ca am avut aceasta oportunitate si ca am reusit sa invat atat de multe despre culturile pe care le-am intalnit. A fost o experienta extraordinara si as mai repeta-o daca as avea ocazia. Multumesc ERASMUS+ pentru două saptamani de neuitat! Recomand cu mare drag aceasta oportunitate! Schimba vieti!

Ioana Popescu – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”


         Sunt unul dintre cei 10 elevi din Colegiul Național ”Grigore Moisil”, care au avut ocazia să participe la proiectul de mobilitate ”Competențe de top în media”, un proiect care oferă elevilor din licee cu profile tehnice, ocazia să câștige experiență, lucrând la companii din țări străine.

Am petrecut două săptămâni în Spania, câte una în Cordoba și în Granada. La ambele firme la care am lucrat, am găsit un mediu de muncă foarte agreabil, angajații de acolo fiind mai mult decât dispuși să îmi răspundă la întrebările pe care le aveam,și, pe lângă asta, să mă învețe lucruri noi. După programul de lucru aveam o pauză de odihnă și vizite culturale, reușind astfel să explorăm și istoria culturală a Spaniei, cum ar fi Alhambra din Granada, care este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică.

Din punctul meu de vedere, această experiență este unică, mai ales pentru un elev de liceu, deoarece are ocazia să învețe lucruri noi de la oameni dintr-o altă cultură, și să „guste” puțin din viața de firmă.

 

Vlad Andrei Ivașcu – clasa a XI-a – Colegiul Național „Grigore Moisil”