Despre repertoriu si proiect

Selectia repertoriala pentru programul concertistic, urmareste atragerea unui public cat mai larg, chiar nefamiliarizat cu muzica clasica si contribuie la cresterea accesului la cultura al beneficiarilor proiectului.

Proiectul contribuie la definirea perspectivelor teoretice si a practicilor de dezvoltare a publicului la nivel european, promoveaza un model de buna practica pentru implicarea publicului in actiuni culturale, prin modalitatea inovatoare de a dialoga cu acesta in timpul concertelor pentru muzica clasica, de a-l determina sa emita judecati de valoare cu privire la tema si continutul actului cultural, de a transforma publicul dintr-un receptor pasiv al mesajului in constructor si promotor al mesajului cultural. Abordarea calitativa si pe termen lung a publicului de catre organizatiile culturale aduce beneficii prin cresterea impactului si largirea sferei de influenta a informatiei culturale transmise. Interactiunea artistilor interpreti cu publicul in timpul concertului este un suport pentru comunicarea culturala si faciliteaza asimilarea si fixarea mesajului cultural receptionat. Proiectul contribuie al schimbul de experienta cu privire la modalitatile prin care organizatiile culturale si artistii interactioneaza cu publicul, il atrag, il diversifică si il implica in actiunile lor.
Editia a VI-a a turneului extraordinar “DUELUL VIORILOR “ releva, o data in plus, caracterul inovator al proiectului, inedit si s-a dovedit a raspunde unei necesitati reale a spectatorilor in ceea ce priveste acest tip de evenimente. Doua viori – Stradivarius impreuna cu Guarneri si un pian incanta publicul cu sonoritatile unor creatii ale celor mai mari lutieri, viori care au marcat viata muzicala timp de trei secole.
Originalitatea este determinata, in primul rand, de ideea unui duel al viorilor STRADIVARIUS si GUARNERI. “Razboiul “ celor mai mari lutieri ai lumii a izbucnit dintr-o rivalitate veche de trei secole.
Proiectul promoveaza o experienta proprie pentru dezvoltarea publicului (audience development), un model de buna practica in contextul in care aceasta a devenit o prioritate-cheie pentru Programul Europa Creativa al Uniunii Europene si, totodata, o practica tot mai intalnita a organizatiilor culturale din Europa. Promovarea conceptului de dezvoltare a publicului, in multiplele sale semnificatii, si a bunelor practici inovatoare contribuie la realizarea unui proiect de succes de catre operatorii culturali de la nivel national. Modelul de buna practica propus pentru realizarea unui proiect cultural in aria tematica Artele spectacolului, domeniul Muzica, este un suport pentru interventia culturala ce poate fi preluat de practicienii din domeniul cultural – artisti, manageri culturali si alti reprezentanti ai organizatiilor publice sau private care lucreaza cu publicul si vor sa imbunatateasca dinamica pe care o au cu acesta, dar si de cercetatorii si expertii din sfera managementului si a politicilor culturale interesati de tendintele europene de dezvoltare din domeniu.